Chelsea flower show en Londen

 

Phillip Johnson zette het 5000 poppies project op de kaart met deze installatie,
waarin bijna 300.000 handgemaakte klaprozen zijn verwerkt.

Londen Chelsea Flower show 5000 poppies 1Londen Chelsea Flower show 5000 poppies 2

 

 

 

 

 

 

 

 

In mei een weekendje Londen met als hoogtepunt de Chelsea flowershow.

Vrijdag Londen City, maar dan vooral die kleine binnenplaatsen en pocketparken, die er heel veel zijn.  Een verademing en stilte op enkele meter afstand van heel veel drukte. Mooie exemplaren gezien. Een aantal jaren geleden met de groenstudieclub Arnhem ook naar Londen geweest. Girdlers Garden  (One Colemanstreet) was toen een leuke plek, dat wilde ik nog eens zien en nu…… het viel tegen.
De meeste vaste planten waren verdwenen (veel kortlevende soorten gebruikt). Alleen de grassen, buxushagen en de mooie meerstammige krenten stonden er nog. Ook kon je zien dat het te intensief werd gebruikt. Zo ook Potters field met beplantingen van Piet Oudolf. Hier zou een stichting zijn opgericht met een hoofdtuinman, maar desondanks waren grote delen vergrast of overgenomen door de sterkste soort.
Twee tuinmannen waren op hun knietjes aan het zwoegen. Eigenlijk zou ik van het zomer terug moeten komen en kijken hoe het er dan bij staat.

Vervolgens zaterdag de Chelsea flowershow. Het zou er druk zijn, maar erger dan de Expo vorig jaar in Milaan kon het niet zijn, dus daar hebben we ons niet door af laten schrikken. En het was druk. Maar de Engelsen zijn niet opdringerig, duwen niet en zijn goed gemutst. Het weer was ook fantastisch. Mooie combinaties gezien, harmonisch met de gebruikte materialen. Maar opvallend veel combinaties die je niet kunt namaken in je tuin, omdat die planten in het echt niet tegelijk bloeien. Daar heb ik me wel over verbaasd, hoe krijg je bijvoorbeeld dubbele goudsbloemen nu al in bloei (Nederlandse inzending). En geel en oranje mogen weer, zeer smaakvolle voorbeelden gezien!
Aan het eind van de middag  onze arme voeten gelaafd in dat fantastisch mooie memorial ter eren van Diana (Hyde Park). Ook nu, mijn tweede bezoek, vind ik het zo’n mooi waterkunstwerk! Alle mogelijke vormen van stromend water zijn benut en worden intensief beleefd door kinderen, maar ook door volwassenen. Heerlijk om hier van de ondergaande zon te mogen genieten.

De zondag was weggelegd voor de grotere parken in het centrum, die allen druk bezocht werden dankzij het
mooie weer. Een heerlijk inspirerend weekend.